• 8 bułek orkiszowych
• mięso wołowe mielone na tatar 1kg
• 1 jajko
• 1 pomidor
• 1 czerwona cebula
• 1 cukrowa cebula
• 1 jajko
• 1 pomidor
• 1 czerwona cebula
• 1 cukrowa cebula
• 8 liści sałaty
• czarne oliwki
• 2 zielone ogórki
• musztarda francuska
• jogurt naturalny
• koncentrat pomidorowy
• 1 łyżka mąki gryczanej
• sól
• pieprz
• 2 zielone ogórki
• musztarda francuska
• jogurt naturalny
• koncentrat pomidorowy
• 1 łyżka mąki gryczanej
• sól
• pieprz
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kotletów do burgerów.
W dużej misce dokładnie mieszam mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę cukrową, łyżkę mąki gryczanej, jajko, sól pieprz. Formułuję 8 płaskich kotletów.
Kotleciki smażę na teflonowej patelni przez około 2 minuty po czym przewracam je na druga stronę i powtarzam czynność. Robię tak do momentu aż nie będzie się z nich sączył żaden płyn (uwaga by ich nie przypalić).
Następnym krokiem jest pokrojenie warzyw (pokroiliśmy je w plasterki) i przygotowanie sosu.
Jedynym sosem jaki użyliśmy był wymieszany w szklance jogurt naturalny z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Szybko i smacznie.
Gdy już wszystko przygotowane zaczynamy szykować burgery.
Bułki kroimy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku (można i bez, ale ja osobiście lubię jak bułeczki są ciepłe i lekko chrupiące).
Na spód (dolna połówka bułki) kładziemy liść sałaty (nasze zgięliśmy na pół by zbyt nie wystawały ponad bułeczkę). Następnie układamy kotleta (przed można nałożyć też sos jogurtowo-pomidorowy), a na to 1-2 plasterki pomidora, cebula, ogórek, oliwki. Jeśli nie daliśmy sosu jogurtowo-pomidorowego przed kotletem to nakładamy go na warzywa. Ewentualnie na sam koniec można dodać musztardę francuską. Przykrywamy druga połówką bułeczki.
HealthyBurger gotowy do jedzenia :)
W dużej misce dokładnie mieszam mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę cukrową, łyżkę mąki gryczanej, jajko, sól pieprz. Formułuję 8 płaskich kotletów.
Kotleciki smażę na teflonowej patelni przez około 2 minuty po czym przewracam je na druga stronę i powtarzam czynność. Robię tak do momentu aż nie będzie się z nich sączył żaden płyn (uwaga by ich nie przypalić).
Następnym krokiem jest pokrojenie warzyw (pokroiliśmy je w plasterki) i przygotowanie sosu.
Jedynym sosem jaki użyliśmy był wymieszany w szklance jogurt naturalny z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Szybko i smacznie.
Gdy już wszystko przygotowane zaczynamy szykować burgery.
Bułki kroimy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku (można i bez, ale ja osobiście lubię jak bułeczki są ciepłe i lekko chrupiące).
Na spód (dolna połówka bułki) kładziemy liść sałaty (nasze zgięliśmy na pół by zbyt nie wystawały ponad bułeczkę). Następnie układamy kotleta (przed można nałożyć też sos jogurtowo-pomidorowy), a na to 1-2 plasterki pomidora, cebula, ogórek, oliwki. Jeśli nie daliśmy sosu jogurtowo-pomidorowego przed kotletem to nakładamy go na warzywa. Ewentualnie na sam koniec można dodać musztardę francuską. Przykrywamy druga połówką bułeczki.
HealthyBurger gotowy do jedzenia :)
Wyglądają tak smakowicie że ślinka leci:) ten przepis na pewno przypadnie do gustu mojemu mężowi który tęskni za Fast Foodem :)
OdpowiedzUsuńOj na pewno :) i córeczce jak będzie pomagać mamie je robic :)
Usuń