Jakiś czas temu stwierdziłam, ze codziennie będę jeść
jakąś zupę. Bo to zdrowe, dietetyczne i można naraz dużo zrobić, zawekować,
przez co zawsze jest w lodówce. Tylko wyciągam z lodówki, podgrzewam i gotowe.
Idealne na obiad, jak i kolację. Poniżej propozycja pysznej pomidorowej.
• pomidory 1kg
• 2 małe cebule
• 2 średnie marchewki
• gęsty jogurt naturalny 150g
• 4 ząbki czosnku
• 4 małe ziemniaki
• woda 700ml
• kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
• oliwa z oliwek
• pieprz
Pomidory kroimy na trzy
plastry, kładziemy płasko na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy
przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie podsmażamy
na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną
w talarki marchewkę i jeszcze chwilę smażymy (aż się przyrumieni).
Do gotującej się wody
wrzucamy kostkę rosołową i pokrojone ziemniaki. Po 5 minutach dodajemy cebulę z
marchewką. Gotujemy do miękkości (ok. 20min).
Dodajemy pokrojony
czosnek oraz podpieczone pomidory i gotujemy kolejne 25 minut.
Po tym czasie wyłączamy
gaz, dodajemy pieprz, jogurt i blendujemy.
Podajemy z prażonymi
pestkami dyni.
mniam, mniam,wygląda smacznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń