poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Owsianka budyniowa z jagodami

Ostatnio będąc w sklepie moją uwagę przykuła paczuszka z mąką z tapioki. Stwierdziłam, że spróbuje. W domu przeczytałam, że to produkt lekkostrawny i bezglutenowy i że może służyć podobnie jak mąka ziemniaczana to robienia kleików i budyni. Poniżej wersja z owsianką i jagodami. Pyyycha :)
• płatki owsiane 50g
• 1 płaska łyżka mąki z tapioki 
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżki jagód
• 3 daktyle
• 1 łyżka siekanych migdałów
• 1 jajko
• 1 łyżeczka miodu
   
Podgrzewamy mleko. 

W międzyczasie w kubeczku mieszamy jajko z tapioką do uzyskania jednolitej masy.

Do ciepłego mleka dodajemy płatki owsiane. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Gdy się zagotują zdejmujemy garnek z gazu. Czekamy chwilkę i znowu kładziemy go na gaz. Dodajemy masę jajeczną, cały czas mieszając. W ten sposób gotujemy jeszcze około 1-2 minut (pamiętamy o mieszaniu!). Dodajemy jagody i dokładnie mieszamy.

Do miseczki wkładamy uzyskaną masę i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy. Na koniec całość posypujemy siekanymi migdałami i pokrojonymi daktylami.

1 komentarz: