Ostatnio będąc w sklepie moją uwagę przykuła paczuszka z mąką z tapioki. Stwierdziłam, że spróbuje. W domu przeczytałam, że to produkt lekkostrawny i bezglutenowy i że może służyć podobnie jak mąka ziemniaczana to robienia kleików i budyni. Poniżej wersja z owsianką i jagodami. Pyyycha :)
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżki jagód
W międzyczasie w kubeczku mieszamy jajko z tapioką do uzyskania jednolitej masy.
Do ciepłego mleka dodajemy płatki owsiane. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Gdy się zagotują zdejmujemy garnek z gazu. Czekamy chwilkę i znowu kładziemy go na gaz. Dodajemy masę jajeczną, cały czas mieszając. W ten sposób gotujemy jeszcze około 1-2 minut (pamiętamy o mieszaniu!). Dodajemy jagody i dokładnie mieszamy.
Do miseczki wkładamy uzyskaną masę i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy. Na koniec całość posypujemy siekanymi migdałami i pokrojonymi daktylami.
Wygląda naprawdę świetnie! A do tego jaka zdrowa :)
OdpowiedzUsuń