Kolejna propozycja na pożywne i smaczne śniadanie. Tym razem zapiekane płatki owsiane z amarantusem. Placuszki są bardziej wilgotne niż ich wersja bez jagód, ale są równie pyszne. Poniższej przepis na dwie porcje (wychodzi około 8 placuszków).
• 2 szklanki mleka
• jagody 90g
• 15 orzechów laskowych
• 6 daktyli
• 2 łyżki pestek słonecznika
• 1 jajko
• gałka muszkatołowa
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• 6 daktyli
• 2 łyżki pestek słonecznika
• 1 jajko
• gałka muszkatołowa
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
Podgrzewamy mleko i gdy już będzie ciepłe dodajemy płatki owsiane. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Trzeba uważać by nie przypalić mieszanki. Po 5 minutach zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy około 5 minut. Po tym czasie ponownie kładziemy na gaz i podgrzewamy. Gotujemy 2 minut (mieszając od czasu do czasu). Znowu zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy jeszcze 5 minut. Finalnie płatki powinny wchłonąć większość mleka i być miękkie.
Do mleka i płatków dodajemy po kolei: orzechy laskowe, pokrojone daktyle, pestki słonecznika, szczyptę gałki muszkatołowej, esencję waniliową (użyłam esencji domowej roboty na spirytusie), mąkę i jako ostatnie jajko.
Na koniec dodajemy jagody (użyłam mrożonych) i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek (ja wyłożyłam je papierem do pieczenia).
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Do mleka i płatków dodajemy po kolei: orzechy laskowe, pokrojone daktyle, pestki słonecznika, szczyptę gałki muszkatołowej, esencję waniliową (użyłam esencji domowej roboty na spirytusie), mąkę i jako ostatnie jajko.
Na koniec dodajemy jagody (użyłam mrożonych) i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek (ja wyłożyłam je papierem do pieczenia).
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
ale ciekawy pomysł- na pewno zrobię takie placuszki, bo tęsknię za owsiankowymi nowościami :)
OdpowiedzUsuńTo również polecam wersję z jabłkiem owsiano-jaglaną :) poki co te dwie to moje ulubione. A niedługo pewnie pojawią się nowe.
UsuńNaprawdę fajne :) !
OdpowiedzUsuń