Jako, że uwielbiam płatki owsiane z mlekiem stwierdziłam, że zrobię je w troszkę innej formie. A mianowicie, zostaną one upieczone. Poniższej przepis na dwie porcje (wychodzi około 8 placuszków).
• 2 szklanki mleka
• 1 jabłko
• 15 orzechów laskowych
• 6 daktyli
• 2 łyżki pestek słonecznika
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• gałka muszkatołowa
• aromat waniliowy
• 6 daktyli
• 2 łyżki pestek słonecznika
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• gałka muszkatołowa
• aromat waniliowy
Podgrzewamy mleko i gdy już będzie ciepłe dodajemy płatki owsiane. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Trzeba uważać by nie przypalić mieszanki. Po 5 minutach zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy około 5 minut. Po tym czasie ponownie kładziemy na gaz i podgrzewamy. Gotujemy 2 minut (mieszając od czasu do czasu). Znowu zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy jeszcze 5 minut. Finalnie płatki powinny wchłonąć większość mleka i być miękkie.
W oddzielnej miseczce mieszamy starte jabłko, orzechy, pestki słonecznika, pokrojone daktyle, cynamon, gałkę muszkatołową. Dodajemy do mleka i płatków.
Na koniec dodajemy aromat waniliowy i płatki jaglane. Po dokładnym wymieszaniu wbijamy jajko. Mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ciasto przekładamy do foremek (ja wyłożyłam je papierem do pieczenia).
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Placuszki wspaniale komponują się z owocowym smoothie.
W oddzielnej miseczce mieszamy starte jabłko, orzechy, pestki słonecznika, pokrojone daktyle, cynamon, gałkę muszkatołową. Dodajemy do mleka i płatków.
Na koniec dodajemy aromat waniliowy i płatki jaglane. Po dokładnym wymieszaniu wbijamy jajko. Mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ciasto przekładamy do foremek (ja wyłożyłam je papierem do pieczenia).
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Placuszki wspaniale komponują się z owocowym smoothie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz