niedziela, 14 września 2014

Zupa krem dyniowa

Zupa mojej mamy :)

Prosta, zdrowa i przy tym taka pyszna. Polecam.
• dynia 1,4kg 
• 1 marchewka
• 2 ziemniaki
• 1 por
• woda 1l
• kostka rosołowa (użyłam wersji glutaminianu sodu)
• gałka muszkatołowa
• pieprz

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę kartofle.

Następnie zaczynamy obierać dynię, którą wraz z porem kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy kolejne 20 minut.

W międzyczasie zupę doprawiamy: kostka rosołowa, pieprz, gałka muszkatołowa.

Na koniec całość blendujemy.

Krem można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Można też dodać "kleksa" śmietany.

2 komentarze: