piątek, 5 września 2014

Zupa krem brokułowo-kalafiorowa

Gęsta zupa z samych warzyw. Pożywna i smaczna. Doskonała jako pierwsze danie lub na kolacje. 



• 1 kalafior
• 1 brokuł
• woda 1,4l
• kostka rosołowa (użyłam wersji glutaminianu sodu)
• 1 marchewka
• 1 średnia pietruszka (korzeń)
• 2 ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• ziele angielskie
• liść laurowy
• gałka muszkatołowa
• pieprz




Brokuły i kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do dużego garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i zalewamy całość wodą. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut (od momentu zagotowania).


Pietruszkę, marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka i gotujemy kolejne 15 minut. 

Dodajemy pokrojony czosnek, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 minut.

Na koniec całość blendujemy.

2 komentarze: