niedziela, 27 kwietnia 2014

Zupa krem z marchewki

Ostatnio moją ulubioną pozycją jest zupa krem z marchewki. Jest niesamowicie gęsta i przepyszna. Dodatkowo, jest w niej dużo imbiru, a ja uwielbiam imbir. Idealna na przeziębienia, bo mocno rozgrzewa.
• marchewka 1kg
• mleko/gęsty jogurt naturalny 150g
• 6 ząbków czosnku
• 3 średnie ziemniaki
• imbir (surowy) 30g
• woda 1l
• kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
• oliwa z oliwek
• pieprz
Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. 

Marchewkę obieramy i kroimy w półcentymetrowe talarki. Podsmażamy je na oliwie z oliwek. Następnie wrzucamy do garnka z ziemniakami. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i kładziemy na gaz. 

Po 25 minutach gotowania dorzucamy pokrojony w kosteczkę czosnek. Gotujemy jeszcze 10 minut. 

Po tym czasie wyłączamy gaz, dodajemy starty imbir, pieprz, mleko/jogurt i miksujemy.

Podajemy z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz