środa, 16 kwietnia 2014

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Jakiś czas temu stwierdziłam, ze codziennie będę jeść jakąś zupę. Bo to zdrowe, dietetyczne i można naraz dużo zrobić, zawekować, przez co zawsze jest w lodówce. Tylko wyciągam z lodówki, podgrzewam i gotowe. Idealne na obiad, jak i kolację. Poniżej propozycja pysznej pomidorowej.
• pomidory 1kg
• 2 małe cebule
• 2 średnie marchewki
• gęsty jogurt naturalny 150g
• 4 ząbki czosnku
• 4 małe ziemniaki
• woda 700ml
• kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
• oliwa z oliwek
• pieprz
Pomidory kroimy na trzy plastry, kładziemy płasko na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i jeszcze chwilę smażymy (aż się przyrumieni).

Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową i pokrojone ziemniaki. Po 5 minutach dodajemy cebulę z marchewką. Gotujemy do miękkości (ok. 20min).

Dodajemy pokrojony czosnek oraz podpieczone pomidory i gotujemy kolejne 25 minut.

Po tym czasie wyłączamy gaz, dodajemy pieprz, jogurt i blendujemy.

Podajemy z prażonymi pestkami dyni.

2 komentarze: