• makaron ryżowy (nitki) 100g
• krewetki 125g
• krewetki 125g
• 2 ząbki czosnku
• korzeń imbiru 15g
• korzeń imbiru 15g
• natka pietruszki
• 1 pomidor
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• 1 pomidor
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• pieprz
Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 5 minut.
Resztę składników szykuję przed rozpoczęciem smażenia. Potrawę robi się szybko i część składników wrzuca się jeden po drugim. Ucieram imbir na tarce o małych oczkach, czosnek zgniatam/ścieram, pomidora kroję w drobną kostkę, natkę pietruszki siekam.
Imbir podsmażam na oliwie z oliwek. Cały czas mieszam. Po około 2 minutach dodaje czosnek, chwilkę go smażę (ciągle mieszając) i dodaje krewetki. Całość smażę znowu około dwóch minut (użyłam mrożone, które wcześniej odmroziłam). Cały czas mieszam.
Dodaję pokrojone pomidory i smażę 10 minut. Po tym czasie, dodaję pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprz. Dorzucam makaron ryżowy i natkę pietruszki. Dokładnie mieszam. Zdejmuję z gazu.
Porcja na 2 osoby.
Resztę składników szykuję przed rozpoczęciem smażenia. Potrawę robi się szybko i część składników wrzuca się jeden po drugim. Ucieram imbir na tarce o małych oczkach, czosnek zgniatam/ścieram, pomidora kroję w drobną kostkę, natkę pietruszki siekam.
Imbir podsmażam na oliwie z oliwek. Cały czas mieszam. Po około 2 minutach dodaje czosnek, chwilkę go smażę (ciągle mieszając) i dodaje krewetki. Całość smażę znowu około dwóch minut (użyłam mrożone, które wcześniej odmroziłam). Cały czas mieszam.
Porcja na 2 osoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz