czwartek, 5 czerwca 2014

Sałatka ze szpinaku z pieczoną piersią kurczaka i szparagami

Szparagi! Zdrowe, sycące, sprzyjające odchudzaniu. Oczyszczają organizm i zawierają dużo zdrowego błonnika. Nic tylko je jeść.
• 2 garście szpinaku baby
• 10 pomidorków cherry
• pomidory suszone w zalewie z oliwy z oliwek
• 1 mała cebula cukrowa
• pęczek zielonych szparagów
• 1 pierś kurczaka
• 2 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• cząber
• pieprz

Pierś kurczaka kroimy w płaskie "kotleciki" o grubości około 1,5 cm. Otrzymane "kotleciki" posypujemy cząbrem i polewamy lekko oliwą z oliwek. Tak przygotowane mięso przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Pierś kładziemy na płasko. Na koniec posypujemy pieprzem.

Pierś kurczaka pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli po 20 minutach pieczenia zobaczymy, że w formie jest dużo wody to należy ja odlać.
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Nacieramy czosnkiem z oliwą z oliwek. Układamy je płasko na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypujemy pieprzem. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Do momentu gdy końce się przyrumienią.
Przepis jest na porcję dla dwóch osób, więc w obydwu miseczkach kładziemy po połowie składników. 

Na dnie miseczek kładziemy szpinak. Następnie pokrojone w połówki lub ćwiartki (jak komu bardziej pasuje) pomidorki. Dodajemy po łyżeczce suszonych pomidorów razem z zalewą z oliwy. Dodajemy pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Na sam koniec kładziemy pierś kurczaka i ciepłe jeszcze szparagi.

4 komentarze:

  1. Apetyczna i faktycznie wygląda na sycącą :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za zaproszenie :) co do akcji to juz nastepnym razem.. jak bede miela wiecej czasu i bede lepiej obeznana z dodawaniem banerkow :)

      Usuń
  2. Pyszna i świetnie zastąpi lunch...

    OdpowiedzUsuń
  3. uuu dawno mnie tu nie było a tu takie pyszności :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń