niedziela, 1 czerwca 2014

Mus rabarbarowo-truskawkowy

Trzeba korzystać z pory roku i z wszystkich warzyw i owoców jakie teraz są dostępne. Zawsze rabarbar omijałam szerokim łukiem. A nie dość, że to zdrowe to jeszcze takie smaczne. Poniżej mus (dżem), który osobiście stosuje na omlety, do serków wiejskich, owsianki. 
• 1/3 szklanki wody
• 1 łodyga rabarbaru
• 6 dużych truskawek
• 1 łyżeczka ksylitolu


Rabarbar obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy wodę i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Truskawki kroimy i dodajemy do rabarbaru. Dalej gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy ksylitol i gotujemy jeszcze około 5 minut (aż wszystkie składniki się rozpadną).
Czasem trzeba trochę dłużej dusić. Zależy od rabarbaru. Za pierwszym razem jak robiłam rabarbar "rozpadł się" szybko. Za drugim razem robił się dwa razy dłużej.

Mus jest mocno kwaskowaty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz