niedziela, 14 września 2014

Smoothie szpinakowo-jabłkowe ze spiruliną

Ostatnio coraz modniejsze i popularniejsze robi się stosowanie różnych nietypowych dodatków do potraw. Moją uwagę niedawno przykuła spirulina. Jest ona algą morską będąca jedną z najbardziej pełnowartościowych roślin. Posiada bardzo dużo białka (nawet do 70%), łatwo przyswajalnych witamin oraz minerałów (żelazo, cynk, miedź, mangan, selen), a także nienasycone kwasy tłuszczowe. 

Działanie spiruliny:
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wspomaga proces przemiany materii i procesy trawienne
  • wzmacnia system immunologiczny
  • pomaga leczyć infekcje i grypę
  • stymuluje tworzenie krwi i komórek macierzystych szpiku kostnego
  • pomaga obniżyć poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu
  • zmniejsza apetyt
Często jest polecana wegetarianom, osobom osłabionym i będącym na diecie redukcyjnej, a także osobom z niedoborem żelaza. 

• dwie garstki szpinaku
• 1 jabłko
• 1 banan
• pół płaskiej łyżeczki spiruliny
• 1/4 szklanki wody

Jabłko (wraz ze skórką) oraz banana kroimy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze. Dodajemy liście szpinaku, wodę i blendujemy na gładką masę. Gdy całość już się zmiksuje dodajemy spirulinę i jeszcze chwilkę blendujemy. 

Jeśli ktoś będzie pierwszy raz używał spiruliny proponuje najpierw dodać jej trochę mniej. Za pierwszym razem dodałam dużą łyżeczkę i nie byłam w stanie tego wypić :)

Przepis na jedną porcję. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz