piątek, 8 sierpnia 2014

Mus truskawkowo-śliwkowy

Jeśli ktoś lubi kompoty to ten mus jest dla niego, ponieważ smakuje jak pyszny babciny kompocik. Idealny jako dodatek do śniadania: do serka wiejskiego, do omleta, do kanapek (chociaż jest dosyć płynny). 
• śliwki 450g
• truskawki 500g
• 3 jabłka
• 4/5 szklanki ksylitolu
Do średniej wielkości garnka przekładamy śliwki i truskawki. 

Jeśli, tak jak ja, używamy mrożonych owoców (truskawki, śliwki) to nie ma potrzeby dolewania wody, ponieważ dużo jej "wypłynie" z owoców. Natomiast jeśli używamy świeżych owoców to należy je pokroić na połówki i dolać pół szklanki wody.

Garnek kładziemy na gaz.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty owoców.
Gdy całość zacznie się gotować zmniejszamy gaz i gotujemy około 35 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Po tym czasie całość blendujemy.

Dodajemy ksylitol i dusimy jeszcze około 20 minut.

Mus idealnie komponuje się z omletem i serkiem wiejskim.

1 komentarz: