czwartek, 1 maja 2014

Zupa krem cebulowo-marchewkowa

Leciutka zupa krem bez skrobi ziemniaczanej i mąki. Gęsta konsystencja i bardzo słodki smak. Dosyć nietypowa, ale bardzo smaczna. 
• 6 średnich cebul
• marchewka 1kg
• 1/2 szklanki mleka
• 6 ząbków czosnku
• woda 1l
• kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
• 1/2 łyżeczki cząbru 
• gałka muszkatołowa
• pieprz
Cebule kroimy na ćwiartki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Marchewki obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do garnka. Dodajemy podpieczoną cebulę, kostkę rosołową i zalewamy całość wodą. Gotujemy przez 25 minut pod przykryciem (czyli od momentu położenia na gaz około 40 minut).

Po tym czasie dodajemy pokrojony czosnek i gotujemy jeszcze 10 minut.

Na koniec dosypujemy przyprawy (pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cząbru) oraz dolewamy mleko. Całość miksujemy.


Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz