Leciutka zupa krem bez skrobi ziemniaczanej i mąki. Gęsta konsystencja i bardzo słodki smak. Dosyć nietypowa, ale bardzo smaczna.
• 6 średnich cebul
• marchewka 1kg
• marchewka 1kg
• 1/2 szklanki mleka
• 6 ząbków czosnku
• woda 1l
• kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
• 1/2 łyżeczki cząbru
• gałka muszkatołowa
• gałka muszkatołowa
• pieprz
Marchewki obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do garnka. Dodajemy podpieczoną cebulę, kostkę rosołową i zalewamy całość wodą. Gotujemy przez 25 minut pod przykryciem (czyli od momentu położenia na gaz około 40 minut).
Po tym czasie dodajemy pokrojony czosnek i gotujemy jeszcze 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojony czosnek i gotujemy jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz