sobota, 3 maja 2014

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Uwielbiam indyjską kuchnię i jej przyprawy. Jakiś czas temu kupiłam sobie przyprawę Garam Masala i od dłuższego czasu zastanawiałam się jak ją wykorzystać. Stwierdziłam, że użyję ją do dosyć tradycyjnego obiadu, którym są klopsiki w sosie pomidorowym.
SOS:
• 2 duże pomidory
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka garam masala
• 1 płaska łyżeczka mąki z tapioki
• oliwa z oliwek
• pieprz
• sól
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek. Dorzucamy starty czosnek i chwilkę podsmażamy (uwaga by nie przypalić czosnku). Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy przez 20 minut. Blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy przyprawy (garam masala, pieprz, sól) i dla zagęszczenia mąkę z tapioki (opcjonalnie).


KLOPSIKI:
• mielone mięso z indyka 500g
• 1 jajko
• 1 łyżka koperku
• 1 łyżka mąki gryczanej
• oliwa z oliwek
• 1/2 łyżeczki tymianku
• pieprz
• sól
Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Formujemy sześć podobnej wielkości kulek. Podsmażamy na oliwie z oliwek z dwóch stron do momentu aż klopsiki będą przyrumienione. Następnie zalewamy je gorącą wodą do polowy wysokości i gotujemy przez 20 minut. Raz na jakiś czas należy odwrócić klopsiki. Gdy woda wyparuje należy dolać nowej.

Klopsiki podajemy z kaszą (gryczaną, jaglaną, quinoa). Polewamy je sosem.

Porcja dla dwóch osób.

1 komentarz:

  1. Wow wygląda na smacznie i zdrowo musze zafundować taki obiad mojej rodzince :) Lubie wchodzić na Twój blog szkoda że przy czytaniu nie można od razu próbować :)

    OdpowiedzUsuń