piątek, 23 maja 2014

Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Ostatnio szukałam pomysłu na jakiś pyszny danio-deser, który będę mogła wynieść z domu i wygodnie sobie zjeść. Zjadłam na zimno i muszę powiedzieć, że był to najlepszy zapiekany ryż jaki jadłam w życiu.
• ryż basmati 100g (1 paczka)
• 1/2 szklanki mleka
• 2 jabłka
• 5 daktyli
• 1 łyżka miodu (płaska)
• 1 jajko
• 1 łyżeczki cynamonu
• gałka muszkatołowa
Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 

Ugotowany i jeszcze ciepły ryż mieszamy z miodem (do rozpuszczenia się miodu). 

Dodajemy tarte jabłko, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej i pokrojone daktyle. Całość mieszamy. 

W kubeczku mieszamy mleko z jajkiem. Uzyskaną masę przelewamy do mieszanki z ryżem i bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek (użyłam dwóch małych aluminiowych). Z wierzchu posypujemy cynamonem. 

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Placuszki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na dwie porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz