• twaróg półtłusty 250g
• płatki owsiane 50g
• 3 łyżki mąki owsianej
• 3 jajka
• 2 łyżeczki ksylitolu
• 3 daktyle
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (dałam bezglutenowy)
• aromat waniliowy
• 2 łyżeczki ksylitolu
• 3 daktyle
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (dałam bezglutenowy)
• aromat waniliowy
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Pod przykryciem trzymamy je minimum 10 minut. Płatki powinny "pochłonąć" całą wodę.
W misce rozbełtujemy jajka. Dodajemy ksylitol. Następnie powoli dokładamy twaróg. Dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników: mąkę owsianą, pokrojone daktyle, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i namoczone płatki owsiane. Całość mieszamy.
Z masy tworzymy placuszki i smażymy na patelni. Ja w tym celu posłużyłam się olejem beztłuszczowym w spray'u Berkley&Jensen.
W misce rozbełtujemy jajka. Dodajemy ksylitol. Następnie powoli dokładamy twaróg. Dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników: mąkę owsianą, pokrojone daktyle, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i namoczone płatki owsiane. Całość mieszamy.
Z masy tworzymy placuszki i smażymy na patelni. Ja w tym celu posłużyłam się olejem beztłuszczowym w spray'u Berkley&Jensen.
Fantastyczne placuszki! I jakie zdrowe! :)))
OdpowiedzUsuń