Ostatnio coraz modniejsze i popularniejsze robi się stosowanie różnych nietypowych dodatków do potraw. Moją uwagę niedawno przykuła spirulina. Jest ona algą morską będąca jedną z najbardziej pełnowartościowych roślin. Posiada bardzo dużo białka (nawet do 70%), łatwo przyswajalnych witamin oraz minerałów (żelazo, cynk, miedź, mangan, selen), a także nienasycone kwasy tłuszczowe.
Działanie spiruliny:
- oczyszcza organizm z toksyn
- wspomaga proces przemiany materii i procesy trawienne
- wzmacnia system immunologiczny
- pomaga leczyć infekcje i grypę
- stymuluje tworzenie krwi i komórek macierzystych szpiku kostnego
- pomaga obniżyć poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu
- zmniejsza apetyt
Często jest polecana wegetarianom, osobom osłabionym i będącym na diecie redukcyjnej, a także osobom z niedoborem żelaza.
• dwie garstki szpinaku
• 1 jabłko
• 1 banan
• 1 banan
• pół płaskiej łyżeczki spiruliny
• 1/4 szklanki wody
• 1/4 szklanki wody
Jabłko (wraz ze skórką) oraz banana kroimy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze. Dodajemy liście szpinaku, wodę i blendujemy na gładką masę. Gdy całość już się zmiksuje dodajemy spirulinę i jeszcze chwilkę blendujemy.
Jeśli ktoś będzie pierwszy raz używał spiruliny proponuje najpierw dodać jej trochę mniej. Za pierwszym razem dodałam dużą łyżeczkę i nie byłam w stanie tego wypić :)
Przepis na jedną porcję.
Jeśli ktoś będzie pierwszy raz używał spiruliny proponuje najpierw dodać jej trochę mniej. Za pierwszym razem dodałam dużą łyżeczkę i nie byłam w stanie tego wypić :)
Przepis na jedną porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz