Sałatki są idealne zarówno na kolacje jak i na obiad. Szczególnie teraz, gdy zbliżają się upały i chcemy coś pożywnego, lekkiego i zdrowego zjeść.
PIERŚ KURCZAKA W MIODOWEJ MARYNACIE:
• 1 pierś kurczaka
• 4 ząbki czosnku
• 1 płaska łyżka miodu
• 4 łyżki wody
• 4 łyżki wody
• pieprz
Miód mieszamy z ciepłą wodą. Czosnek wyciskamy/trzemy. Pierś kurczaka kroimy w płaskie "kotleciki" o grubości około 1,5 cm.
Otrzymane "kotleciki" nacieramy czosnkiem, posypujemy pieprzem i zalewamy wodą z miodem. Tak zamarynowaną pierś wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie przekładamy mięso do formy wyłożonej folią aluminiową. Pierś kładziemy na płasko i polewamy marynatą (jeśli jakaś została w pojemniku, w którym trzymaliśmy pierś w lodówce).
Kurę pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli po 20 minutach pieczenia zobaczymy, że w formie jest dużo wody to należy ja odlać.
CEBULA ZAPIEKANA NA SŁODKO:
• 1 mała czerwona cebula
• 1 płaska łyżeczka miodu
• 1 łyżka wody
• 1 łyżka wody
Cebule kroimy w nie za grube krążki. Miód zalewamy ciepłą wodą. Gdy się rozpuści i będzie jednolity płyn mieszamy go z cebulą. Krążki przekładamy na blachę wyłożona folią aluminiową. Polewamy tym co zostało w miseczce.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-12 minut.
SAŁATKA (reszta składników):
• 2 garście szpinaku baby
• 2 garście roszponki
• 1 figa
• 10 pomidorków cherry
• 10 pomidorków cherry
• pomidory suszone w zalewie z oliwy z oliwek
• 3 orzechy pekan
Przepis jest na porcję dla dwóch osób, więc w obydwu miseczkach kładziemy po połowie składników.
Na dnie miseczek kładziemy szpinak i roszponkę. Następnie pomidorki cherry kroimy na ćwiartki (po 5 pomidorków na miseczkę) i układamy na szpinaku. Do każdego naczynka dodajemy po łyżeczce suszonych pomidorów z łyżeczką oliwy z tych pomidorów (pomidorki w zalewie robię sama, kroję suszone pomidory z niska zawartością soli i zalewam je oliwą). Następnie układam upieczone kawałki kurczaka. Na to figę (kroję ją na 8 części, więc po 4 kawałki na miskę). Na koniec układam przypieczoną cebulkę i posypuje pociachanymi orzechami pekan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz