poniedziałek, 2 czerwca 2014

Makaron ryżowy z krewetkami i imbirem

Lekki obiad, który idealnie pasuje na ciepłą pogodę. Sporo dobrego białka, lekkostrawne węglowodany,pyszne warzywa oraz mój ulubiony imbir.
• makaron ryżowy (wstążki) 200g
• krewetki 125g
• 4 ząbki czosnku
• korzeń imbiru 25g
• 1/2 czerwonej papryki
• 1/2 cytryny
• natka pietruszki
• 1/2 pęczku szczypiorku
• 1 łyżka sezamu
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1 łyżeczka oleju kokosowego
• pieprz
Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 5 minut.

Resztę składników szykuję sobie przed rozpoczęciem smażenia. Potrawę dosyć szybko się szykuje i część składników wrzuca się jeden po drugim.
Ucieram imbir na tarce o małych oczkach, czosnek zgniatam, paprykę kroję w drobną kostkę, natkę pietruszki oraz szczypiorek siekam.

Osobiście bardzo lubię natkę pietruszki, więc na porcję dla dwóch osób dodałam cały pęczek. Oczywiście każdy może dać według własnych upodobań.
Imbir podsmażam na oleju kokosowym. Cały czas mieszam. Po około 2 minutach dodaje czosnek, chwilkę go smażę (ciągle mieszając) i dodaje krewetki. Całość smażę znowu około dwóch minut (moje krewetki były wcześniej ugotowane a później zamrożone i przed samym gotowaniem je rozmroziłam). Cały czas mieszam.
Dodaję paprykę i smażę 5 minut. Po tym czasie, dorzucam makaron ryżowy, sezam i sos (sok z połowy cytryny i łyżeczka oleju sezamowego). Pieprzę całość i dokładnie mieszam.
Na koniec dodaję natkę i szczypiorek. Gdy już wszystko ładnie będzie wymieszane ściągam z gazu.

Porcja na 2 osoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz