środa, 1 czerwca 2016

Shakshuka, czyli duszone warzywa na ostro z jajkiem sadzonym

Po odkryciu, że moja ulubiona kolacja przypomina żydowską potrawę Shakshuka stwierdziłam, że muszę spróbować zrobić moją własną wersję tej potrawy. Wyszła smaczna i lekko ostra. Początkowo wyszło mi za dużo sosu, ale zanim wbiłam jajka przełożyłam część do słoika i następnego dnia miałam pyszny sos do ryżu. Przepis poniżej na 2 porcje.
• 4 jajka
• 1 papryka
• 3 ząbki czosnki
• 1 mała cebula
• 1 opakowanie pomidorów w kawałkach 390g (użyłam Primo Gusto)
• 1 łyżka oleju kokosowego (5g)
• świeży szczypiorek (opcjonalnie, do posypania)
• 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie, bo nie każdy lubi jego smak)
• 1/3 łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/3 łyżeczki kurkumy
• 1/3 łyżeczku cząbru
• pieprz
• sól

Warzywa kroje w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam cebulę i smażę około minuty. Dodaję paprykę, po chwili pomidory i co jakiś czas mieszając smażę przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaje pomidory w kawałkach, wyciśnięty czosnek i dokładnie mieszam. Duszę około 10 minut. Następnie dodaje przyprawy i trzymam na gazie jeszcze około 5 minut.

Gdy warzywa się podduszą zmniejszam gaz i w warzywach tworze 4 lekkie wgniecenia, w które wbijam jajka (tak jak na sadzone).

Czekam aż jajka się zetną (osobiście czekam aż zetną się tylko białka, ponieważ lubię płynne żółtko). Pod koniec całość posypuję pieprzem i szczypiorkiem. 

Potrawę najlepiej podać w patelni, na której się ją robiło (wygląda najładniej).

1 komentarz:

  1. Oj tak, kminek jest specyficzny. Ja mam awersję po tym, jak do chilli con carne dodałem trochę za dużo kminku i cóż... potrawa nie była do zjedzenia ;)

    OdpowiedzUsuń