Propozycja obiadu wegańskiego. Bez mięsa, nabiału, jaj. Danie lekkie, białkowe i z dużą ilością warzyw.
• 1 pomidor
• 1 mała cebula
• 8 pieczarek
• 1 mały bakłażan
• 1 czerwona papryka
• quinoa 70g
• zielona soczewica 70g
• 1 łyżeczka zielonej czubrycy
• 1 czerwona papryka
• quinoa 70g
• zielona soczewica 70g
• 1 łyżeczka zielonej czubrycy
• oliwa z oliwek
• pieprz
• sól
• sól
Quinoa gotujemy przez około 10 minut.
Soczewice gotujemy około 20 minut.
Drobno pokrojoną cebule smażymy do przyrumienienia się na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Smażymy na małym ogniu przez około 7 minut (jeśli pieczarki "puszczą wodę" to należy zwiększyć ogień).
Dodajemy pokrojonego w niewielką kostkę bakłażana (możemy go podlać troszkę wodą). Dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pomidora i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (na patelnię). Dusimy 20 minut.
Na koniec przyprawiamy i dodajemy ugotowaną soczewicę i quinoa.
Soczewice gotujemy około 20 minut.
Drobno pokrojoną cebule smażymy do przyrumienienia się na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Smażymy na małym ogniu przez około 7 minut (jeśli pieczarki "puszczą wodę" to należy zwiększyć ogień).
Dodajemy pokrojonego w niewielką kostkę bakłażana (możemy go podlać troszkę wodą). Dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pomidora i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (na patelnię). Dusimy 20 minut.
Na koniec przyprawiamy i dodajemy ugotowaną soczewicę i quinoa.
taki wegański gulasz na pewno by mi zasmakował!
OdpowiedzUsuńi mam pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuń