poniedziałek, 20 października 2014

Placek otrębowy ze smażonym jabłkiem

Niestety uwielbiam jest słodkie kolacje z duża ilością bakalii i owoców. Niestety nie sprzyja to też chudnięciu czy utrzymywaniu wagi :). Ostatnio wpadłam na pomysł by kolacja była lekka, słodka, owocowa, ale nie tak bardzo "cukrowa".
• 1 żółtko
• 2 białka
• 1 jabłko
• 3 łyżeczki otrębów owsianych
• jogurt typu greckiego
• cynamon
• stewia (ususzone listki)

Białka i żółtko rozbełtuje trzepaczką i dodaje otręby. Rozgrzewam patelnie, spryskuje olejem beztłuszczowym i wlewam "ciasto".

Smażę z dwóch stron. Ciasto lekko urośnie, ale na talerzu opadnie. Przekładam omleta na talerz a na patelni podsmażam przez około 5 minut pokrojone w kostkę jabłka. 

Na lekko ostygnięty placek nakładam jogurt grecki (ostatnio używam jogurt typu greckiego Katharos Giaourti Agno, który na 100g ma 0g tłuszczu, 4g węglowodanów i aż 9g białka).

Na serek kładziemy przyrumienione i podsmażone jabłka. Posypujemy cynamonem i stewią (ususzoną stewie zrobiłam sama).

2 komentarze: