Bardzo prosty przepis na bezglutenowego naleśnika. Zawsze się bałam robić takie naleśniki ze względu na duże prawdopodobieństwo, że nie wyjdą. Ale tego naleśnika nie da się popsuć :) Dodatkowo ma bardzo ciekawy orzechowy smak.
• 1 czubiasta łyżka mąki kasztanowej (15g)
• 50ml mleka roślinnego lub wody
• 1 duże jajko
• 50ml mleka roślinnego lub wody
• 1 duże jajko
Odmierzam mąkę i ją przesiewam (ta maka często zbija się w grudki). Przesypuję ja do mleka/wody i dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej, bez grudkowej masy. Dodaje jajko i znowu dokładnie mieszam.
Całość smażę na dużej patelni (najlepiej naleśnikowej).
Naleśnik polecam jeść z czymś słodkim ze względu na jego smak. Sama jem go albo z dżemem, serkiem wiejskim, bananem i płatkami migdałowymi lub jeśli wolę beznabiałowo to zamiast serka dodaje masło orzechowe.
Całość smażę na dużej patelni (najlepiej naleśnikowej).
Naleśnik polecam jeść z czymś słodkim ze względu na jego smak. Sama jem go albo z dżemem, serkiem wiejskim, bananem i płatkami migdałowymi lub jeśli wolę beznabiałowo to zamiast serka dodaje masło orzechowe.
Dawno nie zaglądałam a tu tyle pysznych nowości :*
OdpowiedzUsuńa dzisiaj to nawet moze mi sie uda wrzucic przepis na pyszna pizze :)
Usuń