środa, 17 lutego 2016

Bezglutenowy naleśnik kasztanowy

Bardzo prosty przepis na bezglutenowego naleśnika. Zawsze się bałam robić takie naleśniki ze względu na duże prawdopodobieństwo, że nie wyjdą. Ale tego naleśnika nie da się popsuć :) Dodatkowo ma bardzo ciekawy orzechowy smak.

• 1 czubiasta łyżka mąki kasztanowej (15g)
• 50ml mleka roślinnego lub wody
• 1 duże jajko


Odmierzam mąkę i ją przesiewam (ta maka często zbija się w grudki). Przesypuję ja do mleka/wody i dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej, bez grudkowej masy. Dodaje jajko i znowu dokładnie mieszam.

Całość smażę na dużej patelni (najlepiej naleśnikowej). 

Naleśnik polecam jeść z czymś słodkim ze względu na jego smak. Sama jem go albo z dżemem, serkiem wiejskim, bananem i płatkami migdałowymi lub jeśli wolę beznabiałowo to zamiast serka dodaje masło orzechowe. 

2 komentarze:

  1. Dawno nie zaglądałam a tu tyle pysznych nowości :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dzisiaj to nawet moze mi sie uda wrzucic przepis na pyszna pizze :)

      Usuń