sobota, 30 stycznia 2016

Omlet białkowy

Praktycznie od paru miesięcy jem na śniadanie to samo. Uwielbiam te omlety i tylko czasami coś w nich delikatnie zmieniam. Za to często mam inne dodatki. 
• płatki owsiane 20g
• odżywka białkowa (czekoladowa lub waniliowa) 10g
• 1 jajko
• 1/3 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka sezamu lub 1 mały banan (opcjonalnie)
• olej kokosowy

Wieczorem zalewam gorącą wodą płatki i pod przykryciem trzymam je do rana. 

Rano dodaje odżywkę oraz cynamon i dokładnie mieszam. Dopiero po wymieszaniu dodaje jajko i znowu dokładnie mieszam (jak dodam wszystko na raz to cynamon i odżywka zbiją się w kulki).

Rozgrzewam małą teflonową patelnie i rzucam na nią troszkę oleju kokosowego.

Nalewam masę i smażę z obydwu stron.

W momencie wlania ciasta na patelnię można na mokrej jeszcze stronie ułożyć pokrojonego banana lub posypać sezam i dopiero wtedy przełożyć placka na drugą stronę.

Placka jem jak już lekko ostygnie. Zazwyczaj smaruję go masłem orzechowym i dżemem lub dżemem i serkiem wiejskim. Czasem dodaje też owoce.

2 komentarze:

  1. a ile wody uzyc do zalania platkow???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak by całe płatki były zalane. Wody jest trochę ponad nie. Jeśli wlejemy trochę więcej wody to też się nic nie stanie, ale łatwiej się smaży jak rano nie ma wody w płatkach.

      Usuń