czwartek, 28 sierpnia 2014

Koktajl jagodowy z cynamonem i suszonymi śliwkami

Kolejny pomysł na pyszny koktajl. Tym razem z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Warto używać obu składników, ponieważ dają nam wiele dobrego. Cynamon pomaga obniżyć zły cholesterol LDL, reguluje poziom cukru we krwi, jest źródłem żelaza, wapnia i manganu, ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, jest naturalnym konserwantem. Natomiast suszone śliwki dają poczucie sytości, poprawiają trawienie, posiadają pektyny, które spowalniają wchłanianie cukrów, przyśpieszają przemianę materii, usprawniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
• jogurt naturalny 150g
• jagody 100g
• 1 banan
• 4 suszone śliwki
• 1/3 łyżeczki cynamonu

Banany i śliwki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy z resztą składników w blenderze. Całość miksujemy na gładką masę.

Przepis na jedną porcję.

wtorek, 26 sierpnia 2014

Masło orzechowe I


Z moim chłopakiem postanowiliśmy zrobić sami masło orzechowe. Wybraliśmy ulubione orzechy i przystąpiliśmy do działania. Finalnie wyszło nam przepyszne masło, które dzięki swojej konsystencji idealnie nadaje się do smarowania pieczywa, placków czy omletów. Niestety trzeba uważać z ilością, ponieważ tego typu smarowidła są dosyć kaloryczne (a że pyszne to trudno się oprzeć). Jednakże masła orzechowe oprócz walorów smakowych posiadają liczne zalety. Są one niesamowicie zdrowe i sycące (potrafią zahamować głód nawet na dwie i pół godziny). Masło orzechowe jest źródłem zdrowych nienasyconych tłuszczów, wielu witamin i minerałów (potas, magnez). W zależności od wybranych orzechów, posiada ono różne wartości i ilości ważnych składników. Na przykład, orzechy ziemne posiadają o wiele więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6 niż migdały czy nerkowce. Natomiast migdały są bogatsze w wapń, a nerkowce w fosfor. Dodatkowo masło migdałowe jest świetnym źródłem białka.


• nerkowce 100g
• migdały 100g
• orzechy ziemne 100g
• sól

Orzechy układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Orzechy prażymy przez około 12 minut. Trzeba uważać by ich nie przypalić. My, mniej więcej w połowie czasu, zamieszaliśmy nimi, aby przyrumieniały się z różnych stron.

Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i chwile czekamy aż orzechy przestygną.
Uprażone orzechy wrzucamy do blendera. Miksujemy około 15-20 minut. Niestety blendowanie jest dosyć uciążliwe. Co chwila trzeba mieszać i poprawiać, ponieważ masło robi się gęste i często tworzy się na środku "tunel". Całość zajmuje właśnie około 15-20 minut.
Do smaku można dodatkowo masę posolić. My użyliśmy dosłownie 4 "szczypt" soli mniej więcej w połowie miksowania się orzechów.

Gdy uzyskamy jednolitą masę masło jest gotowe i można je przełożyć do jakiegoś słoiczka.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Smoothie z mango i truskawek I

Kremowe i gęste smoothie. Idealne na upały. Jako przekąska lub dodatek do śniadania.


• 1 małe mango
• 2 mrożone banany
• truskawki 200g
• 1 pomarańcz
Dzień wcześniej kroimy dwa banany, wkładamy je do pojemniczka i wrzucamy do zamrażarki na parę godzin (u mnie na noc).

Gdy już banany się zamrożą, wyciskamy sok z pomarańczy i przelewamy go do blendera. Następnie kroimy mango i truskawki w kostkę. Owoce (z bananami) dodajemy do soku i miksujemy razem na gładka masę.

Przepis na dwie porcje. 

piątek, 8 sierpnia 2014

Koktajl bananowo-borówkowy I

Przyszła pora na borówki amerykańskie. Bogate w mikro- i makroelementy, wspomagają pracę oczu i obniżają cholesterol. Dodatkowo, są dietetyczne (posiadają ponad 80% wody i 57kcal na 100g) :)
• jogurt naturalny 150g
• borówki amerykańskie 250g
• 2 banany

Banany kroimy w plasterki i umieszczamy w blenderze. Dodajemy jogurt, borówki i miksujemy na gładką masę. 

Konsystencja koktajlu jest dosyć gęsta i praktycznie nie brudzi szklanek. Jeśli ktoś woli rzadszy koktajl to proponuje dodać troszkę więcej jogurtu lub wody. 


Przepis na dwie porcje.

Mus truskawkowo-śliwkowy

Jeśli ktoś lubi kompoty to ten mus jest dla niego, ponieważ smakuje jak pyszny babciny kompocik. Idealny jako dodatek do śniadania: do serka wiejskiego, do omleta, do kanapek (chociaż jest dosyć płynny). 
• śliwki 450g
• truskawki 500g
• 3 jabłka
• 4/5 szklanki ksylitolu
Do średniej wielkości garnka przekładamy śliwki i truskawki. 

Jeśli, tak jak ja, używamy mrożonych owoców (truskawki, śliwki) to nie ma potrzeby dolewania wody, ponieważ dużo jej "wypłynie" z owoców. Natomiast jeśli używamy świeżych owoców to należy je pokroić na połówki i dolać pół szklanki wody.

Garnek kładziemy na gaz.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty owoców.
Gdy całość zacznie się gotować zmniejszamy gaz i gotujemy około 35 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Po tym czasie całość blendujemy.

Dodajemy ksylitol i dusimy jeszcze około 20 minut.

Mus idealnie komponuje się z omletem i serkiem wiejskim.

czwartek, 7 sierpnia 2014

HealthyBurgery

Z moim chłopakiem stwierdziliśmy, że mamy ochotę na jakiś "fast food". Oczywiście wiedziałam, że później będę mieć milion wyrzutów sumienia. Postanowiliśmy, że zrobimy sobie sami burgery, które będą zdrowe, i których skład będzie nam znany.
 • bułek orkiszowych
• mięso wołowe mielone na tatar 1kg
• 1 jajko
• 1 pomidor
• 1 czerwona cebula
• 1 cukrowa cebula
• 8 liści sałaty
• czarne oliwki
• 2 zielone ogórki
• musztarda francuska
• jogurt naturalny
• koncentrat pomidorowy
• 1 łyżka mąki gryczanej
• sól
• pieprz


Pierwszym krokiem jest przygotowanie kotletów do burgerów. 

W dużej misce dokładnie mieszam mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę cukrową, łyżkę mąki gryczanej, jajko, sól pieprz. Formułuję 8 płaskich kotletów.
Kotleciki smażę na teflonowej patelni przez około 2 minuty po czym przewracam je na druga stronę i powtarzam czynność. Robię tak do momentu aż nie będzie się z nich sączył żaden płyn (uwaga by ich nie przypalić).

Następnym krokiem jest pokrojenie warzyw (pokroiliśmy je w plasterki) i przygotowanie sosu. 

Jedynym sosem jaki użyliśmy był wymieszany w szklance jogurt naturalny z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Szybko i smacznie.

Gdy już wszystko przygotowane zaczynamy szykować burgery.

Bułki kroimy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku (można i bez, ale ja osobiście lubię jak bułeczki są ciepłe i lekko chrupiące). 
Na spód (dolna połówka bułki) kładziemy liść sałaty (nasze zgięliśmy na pół by zbyt nie wystawały ponad bułeczkę). Następnie układamy kotleta (przed można nałożyć też sos jogurtowo-pomidorowy), a na to 1-2 plasterki pomidora, cebula, ogórek, oliwki. Jeśli nie daliśmy sosu jogurtowo-pomidorowego przed kotletem to nakładamy go na warzywa. Ewentualnie na sam koniec można dodać musztardę francuską. Przykrywamy druga połówką bułeczki. 

HealthyBurger gotowy do jedzenia :)

sobota, 2 sierpnia 2014

Bułki orkiszowe do burgera

Pyszna bułka do burgera. Bez zwykłej mąki pszennej, a sporo rośnie. Dodatkowo, względnie szybko można ją przygotować. 
• mąka orkiszowa (typ 2000) 500g
• 1 szklanka mleka
• kefir 200g
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżka pestek słonecznika
• świeże drożdże 50g
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka suszonej bazylii
• sól

Podgrzewamy mleko i gdy już będzie ciepłe (ale nie gorące) dodajemy drożdże, szczyptę soli, miód, 3 łyżki mąki orkiszowej. Dokładnie mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Miseczka, w której będzie nasza drożdżowa mikstura rosła musi być całkiem spora, ponieważ ciasto urośnie około 2 razy.

Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, pestki słonecznika, suszona bazylię, kefir, oliwę, roztwór drożdżowy i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 8 części i układamy na blaszce (ja posłużyłam się płaskimi foremkami, które wyłożyłam papierem do pieczenia).

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 

Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.