niedziela, 29 czerwca 2014

Koktajl truskawkowy I

Na szybko, by było coś innego i w innej formie, z tego co było w lodówce :) Pysznie!
• jogurt naturalny 150g
• truskawki 350g
• jagody 80g
• maliny 100g
Wszystkie składniki umieszczamy razem w blenderze i miksujemy na gładką masę. 

Owoce przez zmiksowaniem dobrze jest schłodzić w lodówce.

Przepis na dwie porcje. 
 

czwartek, 26 czerwca 2014

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Niżej przedstawiony przepis jest daniem, które dosyć często robię sobie do pracy. Robi je się stosunkowo szybko i jest bardzo smaczne. Zdrowe tłuszcze z awokado, sporo białka i dobre węgle.
• ryż naturalny 50g (1/2 opakowania)
• tuńczyk w sosie własnym 100g
• 1 pomidor
• 1/3 cebuli czerwonej
• 1/3 awokado
• fasola czerwona konserwowa 80g
Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (czyli gotujemy go około 30 minut).

Pomidora, awokado i cebulę kroimy według uznania (ja pomidora kroję w niewielka kostkę, awokado w paseczki a cebulę w krążki i później jeszcze na ćwiartki). Turczyka odcedzam i rozdrabniam widelcem. Wszystko razem wrzucam do jednej miseczki. Dodaje fasolę, ryż. 

Mieszam i gotowe :)

piątek, 6 czerwca 2014

Makaron ryżowy z krewetkami i pomidorami

Makaron ryżowy z krewetkami wersja druga. Szybciutko się robi i równie dobrze smakuje. 
• makaron ryżowy (nitki) 100g
• krewetki 125g
• 2 ząbki czosnku
• korzeń imbiru 15g
• natka pietruszki
• 1 pomidor
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• pieprz


Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 5 minut.
Resztę składników szykuję przed rozpoczęciem smażenia. Potrawę robi się szybko i część składników wrzuca się jeden po drugim. Ucieram imbir na tarce o małych oczkach, czosnek zgniatam/ścieram, pomidora kroję w drobną kostkę, natkę pietruszki siekam.
Imbir podsmażam na oliwie z oliwek. Cały czas mieszam. Po około 2 minutach dodaje czosnek, chwilkę go smażę (ciągle mieszając) i dodaje krewetki. Całość smażę znowu około dwóch minut (użyłam mrożone, które wcześniej odmroziłam). Cały czas mieszam.
Dodaję pokrojone pomidory i smażę 10 minut. Po tym czasie, dodaję pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprz. Dorzucam makaron ryżowy i natkę pietruszki. Dokładnie mieszam. Zdejmuję z gazu.

Porcja na 2 osoby.

czwartek, 5 czerwca 2014

Sałatka ze szpinaku z pieczoną piersią kurczaka i szparagami

Szparagi! Zdrowe, sycące, sprzyjające odchudzaniu. Oczyszczają organizm i zawierają dużo zdrowego błonnika. Nic tylko je jeść.
• 2 garście szpinaku baby
• 10 pomidorków cherry
• pomidory suszone w zalewie z oliwy z oliwek
• 1 mała cebula cukrowa
• pęczek zielonych szparagów
• 1 pierś kurczaka
• 2 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• cząber
• pieprz

Pierś kurczaka kroimy w płaskie "kotleciki" o grubości około 1,5 cm. Otrzymane "kotleciki" posypujemy cząbrem i polewamy lekko oliwą z oliwek. Tak przygotowane mięso przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Pierś kładziemy na płasko. Na koniec posypujemy pieprzem.

Pierś kurczaka pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli po 20 minutach pieczenia zobaczymy, że w formie jest dużo wody to należy ja odlać.
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Nacieramy czosnkiem z oliwą z oliwek. Układamy je płasko na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypujemy pieprzem. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Do momentu gdy końce się przyrumienią.
Przepis jest na porcję dla dwóch osób, więc w obydwu miseczkach kładziemy po połowie składników. 

Na dnie miseczek kładziemy szpinak. Następnie pokrojone w połówki lub ćwiartki (jak komu bardziej pasuje) pomidorki. Dodajemy po łyżeczce suszonych pomidorów razem z zalewą z oliwy. Dodajemy pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Na sam koniec kładziemy pierś kurczaka i ciepłe jeszcze szparagi.

Sałatka ze szpinaku z pieczoną piersią kurczaka i figami

Sałatki są idealne zarówno na kolacje jak i na obiad. Szczególnie teraz, gdy zbliżają się upały i chcemy coś pożywnego, lekkiego i zdrowego zjeść. 
PIERŚ KURCZAKA W MIODOWEJ MARYNACIE:
• 1 pierś kurczaka
• 4 ząbki czosnku
• 1 płaska łyżka miodu
• 4 łyżki wody
• pieprz

Miód mieszamy z ciepłą wodą. Czosnek wyciskamy/trzemy. Pierś kurczaka kroimy w płaskie "kotleciki" o grubości około 1,5 cm.


Otrzymane "kotleciki" nacieramy czosnkiem, posypujemy pieprzem i zalewamy wodą z miodem. Tak zamarynowaną pierś wkładamy na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie przekładamy mięso do formy wyłożonej folią aluminiową. Pierś kładziemy na płasko i polewamy marynatą (jeśli jakaś została w pojemniku, w którym trzymaliśmy pierś w lodówce).

Kurę pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli po 20 minutach pieczenia zobaczymy, że w formie jest dużo wody to należy ja odlać.
CEBULA ZAPIEKANA NA SŁODKO:
• 1 mała czerwona cebula
• 1 płaska łyżeczka miodu
• 1 łyżka wody

Cebule kroimy w nie za grube krążki. Miód zalewamy ciepłą wodą. Gdy się rozpuści i będzie jednolity płyn mieszamy go z cebulą. Krążki przekładamy na blachę wyłożona folią aluminiową. Polewamy tym co zostało w miseczce. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-12 minut.
SAŁATKA (reszta składników):
• 2 garście szpinaku baby
• 2 garście roszponki
• 1 figa
• 10 pomidorków cherry
• pomidory suszone w zalewie z oliwy z oliwek
• 3 orzechy pekan
Przepis jest na porcję dla dwóch osób, więc w obydwu miseczkach kładziemy po połowie składników. 

Na dnie miseczek kładziemy szpinak i roszponkę. Następnie pomidorki cherry kroimy na ćwiartki (po 5 pomidorków na miseczkę) i układamy na szpinaku. Do każdego naczynka dodajemy po łyżeczce suszonych pomidorów z łyżeczką oliwy z tych pomidorów (pomidorki w zalewie robię sama, kroję suszone pomidory z niska zawartością soli i zalewam je oliwą). Następnie układam upieczone kawałki kurczaka. Na to figę (kroję ją na 8 części, więc po 4 kawałki na miskę). Na koniec układam przypieczoną cebulkę i posypuje pociachanymi orzechami pekan.

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Mus rabarbarowo-jabłkowy

Kolejny mus, ale tym razem z jabłkiem. Ostatnio próbowałam z serkiem wiejskim i płatkami owsianymi. Pycha!
• 2/3 szklanki wody
• 1 łodyga rabarbaru
• 2 słodkie jabłka
• 1 łyżeczka ksylitolu


Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Na małym ogniu trzymamy około 10 minut.
Dodajemy obrany i pokrojony w talarki rabarbar. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy resztę wody. Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut (aż rabarbar się rozpadnie). Od czasu do czasu mieszamy.

Dodajemy ksylitol i dusimy jeszcze około 5 minut.

Płatki owsiane z jabłkiem

Poniżej przykład szybkiego śniadania. Jest ono o tyle wygodne, że robi się je w parę minut. Dodatkowo, można sobie dowolnie zmieniać suszone owoce i orzechy. Jeśli ktoś czegoś nie lubi, albo mu się przejadło może użyć tak naprawdę co mu danym momencie pasuje lub co ma akurat w kuchni. 
• płatki owsiane 60g
• 1 jabłko
• 2 orzechy pekan
• 2 suszone daktyle
• 1 suszona figa
• 1 łyżeczka siekanych migdałów
• 1 łyżeczka suszonej morwy białej
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem i przykrywam na 5 minut. Po tym czasie zdejmuję przykrywkę i resztę niewchłoniętej wody wylewam. Czekam chwilkę aż ostygnie. 

Gdy płatki ostygną dodaje tarte jabłko i suszone owoce (daktyle i figę kroję w paski, a pekan rozdrabniam w palcach na mniejsze części).

Makaron ryżowy z krewetkami i imbirem

Lekki obiad, który idealnie pasuje na ciepłą pogodę. Sporo dobrego białka, lekkostrawne węglowodany,pyszne warzywa oraz mój ulubiony imbir.
• makaron ryżowy (wstążki) 200g
• krewetki 125g
• 4 ząbki czosnku
• korzeń imbiru 25g
• 1/2 czerwonej papryki
• 1/2 cytryny
• natka pietruszki
• 1/2 pęczku szczypiorku
• 1 łyżka sezamu
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1 łyżeczka oleju kokosowego
• pieprz
Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 5 minut.

Resztę składników szykuję sobie przed rozpoczęciem smażenia. Potrawę dosyć szybko się szykuje i część składników wrzuca się jeden po drugim.
Ucieram imbir na tarce o małych oczkach, czosnek zgniatam, paprykę kroję w drobną kostkę, natkę pietruszki oraz szczypiorek siekam.

Osobiście bardzo lubię natkę pietruszki, więc na porcję dla dwóch osób dodałam cały pęczek. Oczywiście każdy może dać według własnych upodobań.
Imbir podsmażam na oleju kokosowym. Cały czas mieszam. Po około 2 minutach dodaje czosnek, chwilkę go smażę (ciągle mieszając) i dodaje krewetki. Całość smażę znowu około dwóch minut (moje krewetki były wcześniej ugotowane a później zamrożone i przed samym gotowaniem je rozmroziłam). Cały czas mieszam.
Dodaję paprykę i smażę 5 minut. Po tym czasie, dorzucam makaron ryżowy, sezam i sos (sok z połowy cytryny i łyżeczka oleju sezamowego). Pieprzę całość i dokładnie mieszam.
Na koniec dodaję natkę i szczypiorek. Gdy już wszystko ładnie będzie wymieszane ściągam z gazu.

Porcja na 2 osoby.

niedziela, 1 czerwca 2014

Płatki owsiane z musem rabarbarowo-truskawkowym

Póki mogę korzystam z truskawek. Poniżej przykład szybkiego i zdrowego śniadania, które często jadam. Jeden z moich ulubionych.
• 1 serek wiejski
• płatki owsiane 40g
• 4 truskawki
• 3-4 łyżeczki musu rabarbarowo-truskawkowego
• 1 łyżeczka siekanych migdałów
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem i przykrywam na 5 minut. Po tym czasie zdejmuję przykrywkę i resztę niewchłoniętej wody wylewam. Czekam chwilkę aż ostygnie.

Na ostygnięte płatki kładę mus. Następnie serek wiejski, pokrojone truskawki i całość posypuję migdałami.

Smacznego śniadanie :)

Mus rabarbarowo-truskawkowy

Trzeba korzystać z pory roku i z wszystkich warzyw i owoców jakie teraz są dostępne. Zawsze rabarbar omijałam szerokim łukiem. A nie dość, że to zdrowe to jeszcze takie smaczne. Poniżej mus (dżem), który osobiście stosuje na omlety, do serków wiejskich, owsianki. 
• 1/3 szklanki wody
• 1 łodyga rabarbaru
• 6 dużych truskawek
• 1 łyżeczka ksylitolu


Rabarbar obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy wodę i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Truskawki kroimy i dodajemy do rabarbaru. Dalej gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy ksylitol i gotujemy jeszcze około 5 minut (aż wszystkie składniki się rozpadną).
Czasem trzeba trochę dłużej dusić. Zależy od rabarbaru. Za pierwszym razem jak robiłam rabarbar "rozpadł się" szybko. Za drugim razem robił się dwa razy dłużej.

Mus jest mocno kwaskowaty.