środa, 28 maja 2014

Zupa krem z cukinii

Zupa leciutka, smaczna i niesamowicie szybko się ją robi. Idealna jako pierwsze danie oraz lekką i pożywną kolację.
• 3 cukinie
• woda 900ml
• 5 ząbków czosnku
• 1 cebula
• pieprz
• kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
Cebulę opiekamy na gazem.

Warzywa (cukinia, czosnek, opieczona cebula) kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą. Dodajemy kostkę rosołową.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.

Na koniec doprawiamy mielonym pieprzem i blendujemy.

Można podawać z uprażonymi migdałami, słonecznikiem lub dynią. A gdy ktoś chce mniej dietetycznie to świetnie tutaj pasują kwaśna śmietana i groszki ptysiowe.

Budyń kokosowy z tapioką i truskawkami

Przyszła pora na moje ukochane truskawki. Teraz jest na nie sezon i trzeba z tego skorzystać. Stwierdziłam, że znowu popróbuję z kuleczkami z tapioki. Tym razem użyłam małych kuleczek. Budyń wyszedł pyszny. Jest to ciekawy pomysł na jakąś imprezę. Całość można przełożyć do mniejszych kubeczków i położyć na stole. Ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Poniższa porcja starcza na 4 duże porcje deseru. 
• 2,5 szklanki wody
• mleko kokosowe 400ml 
• 1 szklanka tapioki (małe kulki)
• truskawki 250g
• 2 łyżki siekanych migdałów
• 1 łyżka ksylitolu
• ekstrakt waniliowy


Tapiokę przesypujemy do miseczki i zalewamy wodą. Przykrywamy sreberkiem i wkładamy na noc do lodówki by namiękła. 



Po nocy przekładamy tapiokę (razem z pozostałością wody) do większego garnuszka. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Mieszankę kładziemy na gaz i na małym ogniu dosyć często mieszając (tapioka lubi się przyklejać) czekamy aż substancja się zagotuje. Dodajemy ksylitol i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Gdy kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste zdejmujemy z ognia i pod przykryciem trzymamy jeszcze 15 minut. 

Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż budyń przestygnie. W międzyczasie kroimy truskawki i przygotowujemy miseczki.

Ja część truskawek położyłam na dnie kieliszków. Następnie delikatnie położyłam budyń. Na koniec dołożyłam resztę truskawek i posypałam z wierzchu posiekanymi migdałami. Deser włożyłam na kilka godzin do lodówki. Na zdjęciach widać połowę porcji.

Podajemy schłodzone. 

piątek, 23 maja 2014

Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Ostatnio szukałam pomysłu na jakiś pyszny danio-deser, który będę mogła wynieść z domu i wygodnie sobie zjeść. Zjadłam na zimno i muszę powiedzieć, że był to najlepszy zapiekany ryż jaki jadłam w życiu.
• ryż basmati 100g (1 paczka)
• 1/2 szklanki mleka
• 2 jabłka
• 5 daktyli
• 1 łyżka miodu (płaska)
• 1 jajko
• 1 łyżeczki cynamonu
• gałka muszkatołowa
Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 

Ugotowany i jeszcze ciepły ryż mieszamy z miodem (do rozpuszczenia się miodu). 

Dodajemy tarte jabłko, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej i pokrojone daktyle. Całość mieszamy. 

W kubeczku mieszamy mleko z jajkiem. Uzyskaną masę przelewamy do mieszanki z ryżem i bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek (użyłam dwóch małych aluminiowych). Z wierzchu posypujemy cynamonem. 

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Placuszki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na dwie porcje.

Smoothie z mango III

W sklepach coraz więcej jest już "letnich" owoców. Tym razem smoothie z brzoskwiniami. Lekkie, pyszne i szybciutko się robi.
• 1 mango
• 2 brzoskwinie
• 1 pomarańcz
• mrożone maliny 150g

Wyciskamy sok z pomarańczy. Mango oraz brzoskwinie kroimy w kostkę i razem z sokiem. Na koniec dodajemy mrożone maliny i blendujemy na gładką masę. 

Przepis na dwie porcje. 

czwartek, 22 maja 2014

Zupa krem z podgrzybków

Uwielbiam grzyby. Wszelkiego rodzaju sosy, zupy, kremy mogłabym jeść cały czas. Po dwóch latach zbierania grzybów uzbierałam całkiem sporą porcję suszonych podgrzybków. W końcu odważyłam się ich użyć do wykonania mojej pierwszej grzybowej.
• suszone podgrzybki 80g
• woda 1,2l
• 1 marchewka
• 2 ziemniaki
• 1 cebula
• 1/2 szklanki mleka
• pieprz
• gałka muszkatołowa
• 1 płaska łyżeczka tymianku
• kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
Podgrzybki wrzucamy do dużej miski. Zalewamy je 700 ml gorącej wody, przykrywamy i tak namaczamy przez 1 godzinę.

Po tym czasie namoczone grzyby przerzucamy (wraz z pozostałą wodą) do garnka. Dodajemy pozostałe 500 ml wody i kładziemy na gaz. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, kostkę rosołową. Gotujemy 10 minut (czyli gdy woda się zagotuje to trzymamy na ogniu jeszcze 10 minut).

W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę (podsmażyłam na oliwie z oliwek). Gdy się zeszkli dorzucamy ją do zupy i gotujemy kolejne 15 minut. 

Dodajemy mleko oraz przyprawy. Blendujemy.

Smoothie z mango i ananasem I

Kolejna porcja zdrowa w pysznej formie :) Tym razem wersja z ananasem i brzoskwiniami. 
• 1 mango
• 1/2 ananasa
• 2 brzoskwinie 
• 1 grejpfrut

Grejpfruta kroimy na pół i wyciskamy z niego sok. Przelewamy do blendera. Następnie mango, brzoskwinie i ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do soku i miksujemy razem na gładka masę.

Jeśli konsystencja jest za gęsta to można dodać trochę wody mineralnej.

Przepis na dwie porcje. 

sobota, 3 maja 2014

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Uwielbiam indyjską kuchnię i jej przyprawy. Jakiś czas temu kupiłam sobie przyprawę Garam Masala i od dłuższego czasu zastanawiałam się jak ją wykorzystać. Stwierdziłam, że użyję ją do dosyć tradycyjnego obiadu, którym są klopsiki w sosie pomidorowym.
SOS:
• 2 duże pomidory
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka garam masala
• 1 płaska łyżeczka mąki z tapioki
• oliwa z oliwek
• pieprz
• sól
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek. Dorzucamy starty czosnek i chwilkę podsmażamy (uwaga by nie przypalić czosnku). Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy przez 20 minut. Blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy przyprawy (garam masala, pieprz, sól) i dla zagęszczenia mąkę z tapioki (opcjonalnie).


KLOPSIKI:
• mielone mięso z indyka 500g
• 1 jajko
• 1 łyżka koperku
• 1 łyżka mąki gryczanej
• oliwa z oliwek
• 1/2 łyżeczki tymianku
• pieprz
• sól
Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Formujemy sześć podobnej wielkości kulek. Podsmażamy na oliwie z oliwek z dwóch stron do momentu aż klopsiki będą przyrumienione. Następnie zalewamy je gorącą wodą do polowy wysokości i gotujemy przez 20 minut. Raz na jakiś czas należy odwrócić klopsiki. Gdy woda wyparuje należy dolać nowej.

Klopsiki podajemy z kaszą (gryczaną, jaglaną, quinoa). Polewamy je sosem.

Porcja dla dwóch osób.

Budyń waniliowo-kokosowy z musem jabłkowym i jagodami

Ostatnio miałam ochotę na jakiś deser. Będąc na diecie tak naprawdę nie miałam co zjeść. Niedawno odkryłam tapiokę. Stwierdziłam, że ją wykorzystam. Zrobiłam przegląd lodówki i w ten oto sposób powstał ślicznie wyglądający, smaczny i dietetyczny deser.

• mleko 250ml
• 3 czubate łyżki mąki z tapioki 
• tapioka (duże kulki) 60g
• 1 jabłko
• jagody 40g
• wiórki kokosowe 25g
• 1 łyżka miodu
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• aromat waniliowy
W pierwszej kolejności nastawiamy kuleczki tapioki. Niestety bardzo długo się gotują (mi to zajęło około godzinę). Najlepiej zrobić to według przepisu, który jest na opakowaniu (wrzucamy kuleczki do wrzącej wody, często mieszając, ponieważ tapioka potrafi się zlepić i przywrzeć do dna, co jakiś czas dolewamy zimną wodę, gotujemy aż kuleczki będą całkowicie przezroczyste).
Trzemy jabłko i wrzucamy je na patelnie. Podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy miód i mieszając jeszcze chwilkę trzymamy na patelni aż miód się roztopi i dokładnie połączy z jabłkiem.

Podgrzewamy mleko. Dodajemy mąkę z tapioki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy budyniowej. Zdejmujemy z gazu, dodajemy wiórki kokosowe i esencję waniliową i dokładnie mieszamy.
Gdy wszystko ostygnie przekładamy po kolei warstwy do dwóch miseczek (użyłam dużych kieliszków). Na sam spód kładziemy budyń. Następnie kulki tapioki, a na nie jagody. Użyłam mrożonych jagód, które przy rozmrażaniu puściły sok. Po nałożeniu jagód polewamy je tym sokiem. Dlatego też kulki tapioki tak ładnie się zabarwiły. Na samą górę kładziemy masę jabłkową i całość posypujemy cynamonem.

Budyń nie jest słodki. Przy własnych upodobaniach można w czasie jego szykowania dodać jakiś słodzik. Jednak radzę tego nie robić, ponieważ mus jabłkowy jest bardzo słodki. Dlatego w czasie jedzenia warto całość wymieszać.

Przed podaniem schłodzić przez minimum godzinę w lodówce.

czwartek, 1 maja 2014

Bułeczki orkiszowe z daktylami

Chleba pszenicy nie jem praktycznie w ogóle. Niestety znalezienie pieczywa bez dodatku pszenicy graniczy niemalże z cudem. Dlatego stwierdziłam, że zrobię bułeczki sama. Fakt, orkisz to pszenica, ale tą uznaję za zdatną do jedzenia :) 
Poniższej przepis na około 8 bułeczek.
• mąka orkiszowa (typ 2000) 500g
• 1 szklanka mleka
• kefir 250g
• 1 łyżka miodu
• 8 daktyli
• świeże drożdże 50g
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• sól
Podgrzewamy mleko i gdy już będzie ciepłe (ale nie gorące) dodajemy drożdże, szczyptę soli, łyżkę miodu, 3 łyżki mąki orkiszowej. Dokładnie mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Miseczka, w której będzie nasza drożdżowa mikstura rosła musi być całkiem spora, ponieważ ciasto urośnie około 2 razy.

Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, pokrojone daktyle, kefir, oliwę i roztwór drożdżowy i dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 8 części i układamy na blaszce (ja posłużyłam się płaskimi foremkami, które wyłożyłam papierem do pieczenia).
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Bułeczki idealnie smakują z miodem, dżemem, białym serkiem, mascarpone, serkiem brie. 

Zupa krem cebulowo-marchewkowa

Leciutka zupa krem bez skrobi ziemniaczanej i mąki. Gęsta konsystencja i bardzo słodki smak. Dosyć nietypowa, ale bardzo smaczna. 
• 6 średnich cebul
• marchewka 1kg
• 1/2 szklanki mleka
• 6 ząbków czosnku
• woda 1l
• kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
• 1/2 łyżeczki cząbru 
• gałka muszkatołowa
• pieprz
Cebule kroimy na ćwiartki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Marchewki obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do garnka. Dodajemy podpieczoną cebulę, kostkę rosołową i zalewamy całość wodą. Gotujemy przez 25 minut pod przykryciem (czyli od momentu położenia na gaz około 40 minut).

Po tym czasie dodajemy pokrojony czosnek i gotujemy jeszcze 10 minut.

Na koniec dosypujemy przyprawy (pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cząbru) oraz dolewamy mleko. Całość miksujemy.


Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika.